Mijn favorieten

BLOG: Wat kun je verwachten van de Friese woningmarkt in 2020?

Woningmarkt in Friesland
De huizenmarkt is een erg onvoorspelbare markt. De drukte op de woningmarkt lijkt na een aantal drukke jaren tot rust te komen. De huizenprijzen blijven echter stijgen. Huizen waren nog nooit zo duur en dit is vooral te merken in de Randstad. Veel mensen kiezen er daarom voor om rond te kijken in de provincie waar de woningen betaalbaarder zijn. Maar ook in Friesland blijven de woningprijzen stijgen.

Bron: CBS

Woning Friesland goedkoop in vergelijking met Nederland
In de tweede periode van 2019 was de gemiddelde prijs van een woning in Friesland 233.254 euro.
In vergelijking met de eerste periode van 2019 is dit al een stijging van 6000 euro. Deze stijging is te verklaren door de dalende hypotheekrente wat ervoor zorgt dat mensen meer kunnen lenen en meer geld kunnen bieden voor een woning. Ook de krapte op de woningmarkt stuwt de woningprijzen doordat de vraag naar woningen erg hoog is. Echter is de huizenprijs in Friesland nog altijd een stuk lager dan de gemiddelde prijs in Nederland welke is geschat op 302.538 euro. De hoge gemiddelde prijs van Nederland komt vooral tot stand door de huizenprijzen in de Randstad waar meer dan 175.000 woningen te weinig zijn om aan de marktvraag te voldoen.

Verwachtingen van 2020
De komende jaren zullen de woningprijzen blijven stijgen. Omdat er weinig nieuwbouw is door de stikstofproblematiek zullen de prijzen van bestaande bouw alleen maar toenemen. Dit zal echter minder snel gaan dan dat dit in 2019 het geval was. Er wordt een prijsstijging van 4,5% geschat voor de huizenprijzen in 2020.

Verhuisplannen?
Denk jij er na het lezen van deze tekst over na om je woning in de verkoop te zetten? Zowel voor het verkopen als aankopen van een woning kun je bij ons terecht. Wij maken graag kennis met je! Neem contact met ons op via: 0513-728000 of friesland@woonaccent.nl.