Mijn favorieten

BLOG: Creatieve oplossingen voor de woningmarkt

 


(bron: tinyhousetechum.nl)

Het is voor starters op de woningmarkt steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Dit komt vooral door het dalende aanbod, de stijgende woningprijzen en de aangescherpte hypotheekregels. Niet veel starters beschikken over het budget om ondanks deze struikelblokken nog een woning te kunnen kopen. Sommige starters zijn het wachten zat en nemen het heft in eigen handen. Ze kiezen ervoor om te gaan wonen in creatieve woonvormen. In deze blog behandelen we 3 van deze woonvormen.

Tiny houses
Het is een trend die is overgewaaid vanuit de VS maar ook in Nederland begint de 'Tiny House Movement' steeds groter te worden. Een tiny house is een woning van maximaal 50 vierkante meter en is op duurzame wijze gebouwd. Het is een oplossing voor de krappe woningmarkt maar een tiny house heeft nog veel meer voordelen. Zo is het kiezen voor een tiny house erg goed voor het klimaat. Het water- en energieverbruik is veel lager dan in een 'normaal' huis. Dit lage gas-, water- en lichtgebruik bespaard ook erg veel kosten. Zo levert het wonen in een tiny house dus erg veel voordelen op. 
Ook in Friesland begint de 'Tiny House Movement' steeds meer vorm te krijgen. Zo worden in Techum verschillende kavels aangeboden die zijn bestemd voor de bouw van tiny houses.

Flexwoningen
De tweede creatieve woonvorm zijn flexwoningen. 'Flex' staat hierbij voor flexibel, dit is één van de kenmerken van een flexwoning. De woningen zijn zo gebouwd dat deze verplaatsbaar en of splitsbaar zijn. Verder is een belangrijk kenmerk voor de woningen hun tijdelijke aspecten. De woning zelf, de bewoners of de locatie van de flexwoningen zijn tijdelijk. Ook zijn de flexwoningen net als de tiny houses erg duurzaam.

Friends woningen
De naam zegt het eigenlijk al. In Friends woningen woon je samen met een vriend of vriendin. Steeds meer corporaties of ontwikkelaars zien wel wat in het concept. De woonkamer, keuken en badkamer worden gedeeld. In Amsterdam worden al woningen gebouwd die speciaal zijn ingericht voor het Friends-concept. De woningen zijn geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens met beide een eigen huurcontract.
Woningcorporaties kiezen er ook steeds vaker voor om contracten aan te bieden aan mensen die een woning willen delen. Het gaat hierbij dus om bestaande woningbouw. 

Zit de woningoplossing er voor jou niet tussen en ben je toch opzoek naar een ‘vaste’ woning?  Zowel voor het verkopen als aankopen van een woning kun je bij ons terecht. Wij maken graag kennis met je! Neem contact met ons op via: 0513-728000 of friesland@woonaccent.nl.