Mijn favorieten

BLOG: DE CIJFERS VAN HET 2E KWARTAAL VAN 2019Hoe staat het er op dit moment voor op de woningmarkt? Wat is momenteel het aanbod in Friesland? Wij doken in de laatste kwartaalcijfers van de NVM en hebben de kansen voor de spelers op de markt in kaart gebracht. De conclusie is grotendeels positief.  De cijfers schijnen een nieuw licht op de woningmarkt. Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte (bestaande) koopwoningen hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er zijn weer meer woningen verkocht, er worden meer woningen in de verkoop gezet en de prijzen stijgen nog steeds licht, maar wel minder hard dan vorig jaar.

Hoewel de markt stabiliseert is de woningmarkt nog steeds gespannen. Dit blijkt uit de volgende cijfers:

  • De gemiddelde transactieprijs is dit kwartaal voor het eerst hoger dan 300.000 euro. Het is nu €308.000 en daarmee 7,4% hoger dat de gemiddelde transactieprijs een jaar eerder.
  • De gemiddelde verkooptijd was 38 dagen, dit is 5 dagen korter dan in het tweede kwartaal van 2018.
  • Een koper kon in het tweede kwartaal  van 2019 gemiddeld uit 3,3 woningen kiezen, dit is nog lager dan het dieptepunt van een gemiddelde van 3,8 woningen in het tweede kwartaal van 2018.
  • Gemiddeld gezien is er bijna geen verschil meer tussen de vraagprijs en de verkoopprijs, 39% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.   

Nieuwbouw onbetaalbaar

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is met 17% gestegen ten opzichte van vorig jaar en bedraagt nu €387.000,- Hiermee is een gemiddelde nieuwbouwwoning € 80.000,- duurder dan een gemiddelde bestaande woning. Deze hoge prijzen zorgen ervoor dat er in dit kwartaal 13% minder nieuwbouwwoningen verkocht werden, dit is de grootste daling in een periode van zes aaneengesloten kwartalen.


Een huis kopen

Als je een huis wil kopen kun je nog steeds gebruik maken van de lage hypotheekrente. Ook is er de komende tijd meer aanbod om uit te kiezen dan dat de afgelopen tijd het geval was. Dit verschilt echter nog wel sterk per type woning. Zo is de vraag naar appartementen, beneden-, boven- en tussenwoningen groot. Dit heeft als gevolg dat de prijzen van deze soort woningen sneller gestegen zijn als twee-onder-een-kap huizen en vrijstaande woningen. Voor starters op de woningmarkt blijft het dus lastig.


Een huis verkopen

Gezien de krapte op de woningmarkt is een woning tegenwoordig snel verkocht. Ook de lage hypotheekrente is erg aanlokkelijk. De vraag of het een slim idee is om je woning te verkopen hangt dan ook vooral af van je wensen voor je volgende stap. Woon je nu in de stad en wil je graag ruimer gaan wonen in het buitengebied, dan is dit het moment. Ook als je bijvoorbeeld kleiner wilt gaan wonen is dit waarschijnlijk een geschikt moment om je woning met overwaarde te verkopen. In andere gevallen is je beslissing waarschijnlijk afhankelijk van het aanbod vanwege de krapte.


Is dit het moment om de volgende stap te zetten?

Ja! Om het klimaat op de huidige woningmarkt in jouw voordeel te gebruiken is het slim je wensen met een makelaar te bespreken. Met inzicht in jouw situatie en de kennis van de regionale woningmarkt kan deze een gedegen strategie uitstippelen. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem contact met ons op, we komen graag bij je langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Laat je ons jouw huis verkopen, dan probeer je ons nu drie maanden helemaal gratis uit! Je hebt geen kosten vooraf, zo kun je ons eerst leren kennen. Wel zo fijn toch! :-)
 

Bron: Woonaccent Nederland B.V. & Analyse woningmarkt (Q2 2019) van de NVM