Mijn favorieten

Tien gouden tips voor duurzaam wonen


Tien gouden tips voor duurzaam wonen

 
Dat duurzaamheid steeds populairder wordt in ons dagelijkse leven, daar kunnen we eigenlijk niet meer onderuit. En eigenlijk is het ook heel erg simpel om al met kleine aanpassingen of veranderingen een stuk duurzamer te leven.
 
Het besparen van energie en water is niet geheel nieuw. Maar tegenwoordig komen er ook steeds meer duurzame materialen voor bijvoorbeeld de bouw van een huis. Vergeet ook niet dat het scheiden van ons afval meehelpt aan een duurzame wereld
 
Wij als Woonaccent Makelaars Friesland stimuleren het duurzaam wonen, het is tenslotte een investering in onze toekomst. Lees hieronder tien gouden tips om zelf een steentje bij te dragen voor een duurzame wereld.
 

 1. Kies een efficiënte locatie
  Denk goed na over de juiste woonlocatie. Kies voor de locatie met de minste reismomenten. Dicht in de buurt van je werk en je vrijetijdsbesteding. Leven op het platteland is leuk maar als je daar elke dag twee uur voor in de file moet staan is de belasting erg groot.

 2. Leef groots maar kies een compact huis
  Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie je gebruikt. Door je interieur creatief en efficiënt in te delen kun je op een relatief klein woonoppervlak de ideale leefomgeving creëren.

 3. Kies veilige producten en diensten
  Kies voor een huis, ruimte, materialen en producten die goed zijn voor de leefomgeving en geproduceerd zijn op een maatschappelijk verantwoorde manier en veilig zijn voor alle levende wezens.

 4. Kies voor aantrekkelijk en praktisch in gebruik
  Kies voor producten en materialen die aantrekkelijk en praktisch in gebruik zijn, zodat je ze graag en blijvend gebruikt. Het meest onduurzame product dat je kunt aanschaffen is het hebbeding dat je niet of nauwelijks gebruikt.

 5. Bescherm biosfeer / binnenklimaat
  Kies voor producten en materialen die de vervuiling van aarde, lucht en water zoveel mogelijk beperken.

 6. Maak duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen
  Maak voor materialen en producten zoveel mogelijk gebruik van onuitputtelijke natuurlijke bronnen. Stel hierbij de bescherming van vegetatie, leefgebieden van dieren, de open ruimte en de natuur voorop.

 7. Reduceer afval
  Reduceer afval door het verminderen, hergebruiken of recyclen van producten en het stimuleren van gebruik van herwonnen, tweedehands en gerecyclede producten.

 8. Maak verstandig gebruik van energie
  Probeer energiegebruik zoveel mogelijk in te perken. Neem energiebesparende maatregelen thuis en kies daarnaast voor onuitputtelijke energiebronnen.

 9. Haal groen dichterbij
  Haal het maximale uit je tuin of dakterras. Bomen zijn bijvoorbeeld ideale natuurlijke thermostaten. In de zomer zorgen bladeren ervoor dat het huis lekker koel blijft en in de winter laten de ‘kale’ takken de zon lekker door om het huis te verwarmen.

 10. Maximaliseer je behoeftebevrediging en minimaliseer je consumptie
  Probeer je zoveel mogelijk te richten op bevrediging van je (basis)behoeften op een niet materiële manier. Bewust minder consumeren kan je uiteindelijk meer geluk opleveren.

 
 
Bron: www.duurzaamwonen.nl