Mijn favorieten

BLOG: Hoe koop je een nieuwbouwwoning in Friesland?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning koop je in de meeste gevallen de  woning vanaf een tekening. Je kunt niet eerst rondlopen en kijken zoals je dat kunt in een bestaande woning.  
 
Wat je hebt is een plattegrond en geveltekeningen, hiermee  moet je proberen je in te leven in de situatie en de verschillende ruimten. Dit vereist aardig wat inlevingsvermogen en creativiteit.  Want ja, die lijntjes zijn muren, maar hoe groot is dan de kamer of de keuken? En kan mijn bankstel daar staan? Wat voor keukenblok kan ik daar plaatsen?  


Voordelen van een nieuwbouwwoning 
Als de woning alleen nog maar op tekening staat, kun je meestal zelf nog kiezen voor wijzigingen aan de woning. Bijvoorbeeld  een extra muurtje voor een extra kamer of juist een wand eruit voor meer ruimte. Ook kun je denken aan een verlenging van de woning of dakkapel. De woning zal tegenwoordig een stuk energiezuiniger zijn als de meeste bestaande woningen. Tevens kun je nog denken aan de kosten bij nieuwbouw. Meestal koop je vrij op naam in plaats van kosten koper, dus ook dat scheelt ten opzichte van een bestaande woning.  


Wanneer betaal ik een nieuwbouwwoning? 
De prijs van een nieuwbouwwoning is altijd opgedeeld in twee gedeelten, de grondkosten en de bouwkosten van de woning. In de meeste gevallen ga je naar de notaris rondom de periode van start bouw en betaal je het aandeel in de grondkosten. Daarna betaal je de bouwkosten van de woning in verschillende termijnen, iedere keer als een bepaald onderdeel klaar is.  Dit staat vooraf beschreven in de zogenaamde koop-/aanneemovereenkomst. Bij nieuwbouw heb je dus altijd te maken met dubbele lasten als je al een koop- of huurwoning hebt. Hier zijn met je hypotheekadviseur verschillende mogelijkheden voor te bedenken. 


Afwegen voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning? 
Voordelen: 
- alles is nieuw, eerste jaren weinig onderhoud aan de woning 
- zelf uitkiezen sanitair en keuken 
- vrij op naam, geen bijkomende kosten 
- indeling vaak zelf te veranderen 


Nadelen: 
- vaste prijs, geen onderhandeling mogelijk 
- kopen vanaf tekening in plaats van de woning voor de tijd te hebbend gezien 
- mogelijke bouwrente  
- extra kosten voor tuinaanleg en erfafscheiding 
- langere periode tussen aankoop en oplevering 

Meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning? Of welke projecten er op dit moment in verkoop zijn? Kijk dan even hier
 

Ben jij nu benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons kantoor op!


Door: Karin Legger