Mijn favorieten

BLOG: Ontdek Friesland


In deze blogpost gaan wij jou wat meer vertellen over Friesland en dan voornamelijk over opvallende dorpen en steden in deze noordelijke provincie. De grootste plaatsen, het kleinste dorpje, de gezelligste winkelstraatjes en de mooiste leefomgeving. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en jij kan uit deze blogpost misschien wel jouw favoriete plaats in Friesland tegenkomen.

Het kleinste dorpje
Het kleinste dorpje van Friesland is Breezanddijk dit gehucht ligt in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het ligt midden op de afsluitdijk, op twaalf kilometer van de Friese kust. Het dorp heeft maar vier adressen en ook maar vier inwoners. Deze vier inwoners hebben niet allemaal apart een huis, zij wonen met z’n vieren op een woonboot.
De andere drie adressen zijn van een tankstation, een zendmast en een pand die wordt gebruikt door de Koninklijke Luchtmacht voor onder andere vliegoefeningen. Als je een keer een kijkje wilt nemen? Doe dit dan wanneer je over de afsluitdijk heen rijdt. 

De GROOTSTE plaatsen
Je weet nu alles van het kleinste dorpje van Friesland maar wat zijn nu de grootste plaatsen in Friesland? Wij vertellen jou alle leuke weetjes van deze vijf grootste plaatsen. Ik heb de plaatsen op een rijtje gezet met het aantal inwoners zodat je ook echt een idee hebt van hoe groot de plaats is.

Plaatsen                                  Aantal inwoners                                 
Leeuwarden                            92.235                       
Drachten                                 45.080                                               
Sneek                                      33.960                                               
Heerenveen                            30.567                                               
Harlingen                                14.660

Leeuwarden
Zoals je hierboven kan zien is de hoofdstad van Friesland ook de grootste plaats. Leeuwarden is een hele gezellige stad met veel terrasjes en winkeltjes. Er is ook een gracht in Leeuwarden, deze loopt door de grootste winkelstraat. In de zomer komen er veel bootjes doorheen en zijn mensen aan het suppen. De leukste winkelstraat van Nederland kun je hier ook vinden: Kleine Kerkstraat. Hier kun je heerlijk shoppen in kleine boutiques en ook nog eens lekker eten en drinken.

Vorig jaar, 2018, was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa. Er waren het hele jaar door allemaal extra activiteiten in Leeuwarden maar ook in de rest van Friesland. Er waren extra voorstellingen in theaters, leuke feesten in de parken van de hoofdstad en waren de Reuzen van Royal de Luxe een weekje op bezoek. Ben je benieuwd naar ons huidige aanbod in Leeuwarden? Klik dan hier. 

Drachten    
De ena grootste plaats is Drachten! Drachten was eerst een klein dorp maar dat veranderde in de jaren ‘50 doordat de fabriek    van Philips daar zijn vestiging plaatste. Het inwonertal steeg toen al met 10.000 in een korte tijd, Drachten wordt vaak gezien als een lelijk dorp maar je kunt er zeker leuke winkels vinden en je kunt heerlijk op het terras zitten aan het Raadhuisplein. Zo kun je shoppen bij winkels als de Sting, Mediamarkt, H&M en de Mango. Op de kade kun je even lekker ontspannen in kroegjes, clubs en restaurants. Aan     het einde van de kade heb je het Carillon, op dezelfde plek stond vroeger de ophaalbrug. Wil jij ook in Drachten wonen maar heb je jouw droomhuis nog niet gevonden klik dan hier.Sneek
We zijn alweer aangekomen bij de derde stad in het rijtje, Sneek. Deze stad heeft een historische binnenstad, zo heb je vást wel eens gehoord van de Waterpoort. De Waterpoort is hét symbool van Sneek, de bewoners zijn er dan ook maar wat trots op! Daarnaast heeft Sneek leuke winkelstraatjes en kun je met je boot door de grachten varen om uit te komen op het Sneekermeer. Wil jij ook in het mooie Sneek (of omgeving) wonen? Neem dan eens een kijkje op onze website voor een leuk huis. 

Heerenveen
De ena laatste in dit rijtje is Heerenveen! Ze worden gezien als DE sportstad, zo heb je het Abe Lenstra Stadion, het voetbalstadion waarin sc Heerenveen voetbalt. Het Thialf waar wedstrijden worden geschaatst maar waar jij zelf ook lekker rondjes kunt schaatsen. Ook vind je hier het Epke Zonderland turncentrum oftewel: er zijn genoeg activiteiten te doen in Heerenveen! Pak een heerlijk terrasje in het centrum, bijvoorbeeld bij ‘t Gerecht. Zij zijn afgelopen zomer uitgeroepen tot het beste terras van Nederland! (een absolute aanrader!) Reden genoeg om daar eens een drankje te gaan drinken of een lekkere lunch te bestellen. Wil jij ook in deze sportstad wonen kijk dat voor het huidige aanbod op onze website.Harlingen
En we zijn alweer bij nummer vijf beland, de laatste in het rijtje. De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van Friesland omdat het aan de Waddenzee ligt. Zo kan je ook in Harlingen op de boot stappen naar de twee van de vijf waddeneilanden: Vlieland en Terschelling. Ook al ga je niet naar de Waddeneilanden, loop dan zeker even een rondje door de haven. Je kijkt je ogen uit met de vele vissersbootjes, vrachtschepen maar ook grote zeiljachten en binnenschepen!
Neem ook even een kijkje in het knusse centrum van Harlingen. In de stad bevinden zich nog vele gezellige steegjes die de verbinding vormen tussen de grachten. Let ook op de gevels van de oude hollandse huizen, dan kun je de oude geschiedenis van het huis achterhalen. Heb jij jouw droomhuis gezien van in Harlingen? Misschien is een aankoopmakelaar dan een goed idee, kijk voor onze diensten op de website. 

We hopen dat jij nieuwe dingen over Friesland te weten bent gekomen. Ben je benieuwd naar ons (nieuwste) aanbod is in deze Friese plaatsen, wil jij hulp bij de aankoop van jouw droomwoning of heb jij een taxatie nodig? Wij helpen je graag, klik dan hier voor meer informatie. 
Als je nog meer blogs van ons wilt lezen kun jij hier klikken.